"Jag kan besegla..."


Jag åt lunch med en kusin igår. Hon frågade hur jag mår nu, med min allergi.

Just nu går det riktigt bra. Jag har fått sjukas smörjelse, så jag orkar bra, svarade jag.

Jag har som katolik nämligen utnyttjat möjligheten att få det som förr kallades sista smörjelsen och som man nuförtiden kan få även utan att ligga för döden. Då är sakramentet en hjälp på vägen, hjälp att orka leva med en kronisk sjukdom eller med allmänna krämpor när man är gammal - och med allt det där som inte är själva krämporna om man som jag dras med en sjukdom som gör livet besvärligt.

Och visst är det besvärligt.

Som nu det här med järnet. Som jag skrev förra veckan är min ferritinnivå för låg, så jag måste få i mig något slags järnpreparat.

När jag diskuterade det här med min läkare konstaterade vi att ingendera har någon aning om vilka järntabletter som eventuellt har något däggdjursbaserat i sig, så därför börjar vi med att testa medicin i flytande form.

Hädanefter ska jag få i mig 40 droppar Maltofer om dagen, är det tänkt.

För att slippa oroa mig över vad jag får i mig skrev jag till den e-postadress som nämndes på bipacksedeln och frågade om det finns något animaliskt i dropparna.

Jag skrev på svenska, förstås.

Svaret kom också på svenska, men jag tror att Google kanske har hjälpt till på vägen, eftersom både ordval och ordföljd var något osvenska:

Jag kan besegla att Maltofer innehåller inte material från animaliskt ursprung. Maltofer är lämpligt för människor som behöver vegan kost.

Okej, det var underligt sagt, men i slutändan helt begripligt. Nu är det beseglat.

Hoppas det funkar också.


Kommentarer