Guarkärnmjöl? Nej tack!

Strax före fyra i natt vaknade jag - utmattad men med värk i magen: "Nej, jag orkar inte, det kan inte vara sant!"

En stund vred jag mig i sängen, i en förhoppning om att det skulle visa sig vara en mardröm, men det blev bara mer verkligt. Jag var alltså tvungen att acceptera faktum, ta några piller och vänta på att smärtan lättar.

Som jag skrev häromdagen har jag varit konstig i magen en tid, vetat om mina handflator och så. Eftersom jag har lärt mig att pirrande handflator är ett tecken på höga histaminnivåer har jag de senaste dagarna tagit mina antihistaminpiller rätt så regelbundet.

De facto hade jag tagit antihistamin precis innan jag gick och lade mig, för att slippa ligga och tänka på eventuella reaktioner, så det kändes dubbelt orättvist att vakna med smärta.

Det huvudsakliga symptomet var alltså att jag hade ont, men smärtan satt inte i första hand under höger revben som den brukar, utan var mer diffus. Jag kände mig däst och hade alldeles tydligt gas i magen.

Medan jag vred mig och väntade på att litalginet skulle verka och jag kunde somna om hann jag gå igenom det jag åt igår några varv. En misstänkt bov hittade jag snabbt: det glutenfria lantknäcket jag åt till kvällsteet.

Sempers glutenfria knäckebröd har jag varit nöjd med - även om jag har ätit mest glutenfritt Wasa under sommaren - men just lantknäcke har jag inte ätit tidigare. Kanske det inte alls var veganskt som de andra sorterna, hann jag tänka innan smärtan lättade och jag äntligen fick somna om.

Men nu på morgonen kan jag konstatera att lantknäcket visst är veganmärkt, det också. Däremot innehåller det guarkärnmjöl, som kan orsaka gasbesvär. Psyllium i Schärs glutenfria Panini Rolls (som man själv gräddar i ugnen) fick mig att reagera med svår smärta nån gång i början av juli och om psyllium heter det också att det kan orsaka gas och magknip.

Jag läser på om guarkärnmjöl - eller guargummi eller guarmjöl, som det också kallas - och lär mig att det är en galaktomanan, en polysackarid som innehåller både mannos och galaktos, närmare bestämt alfa-D-galaktos.

Den galaktos som finns i däggdjur och som jag är allergisk mot är galaktos-alfa-1,3-galaktos, men utan att vara biokemist resonerar jag att det kanske inte är orimligt att tänka sig att min mage reagerar på guarkärnmjöl just på grund av köttallergin. Psyllium är också en polysackarid, så kanske det finns ett samband där också. (Honung innehåller däremot bara monosackariderna glukos och fruktos.)

Tänk vad mycket enklare det skulle vara för mig om både psyllium och guarkärnmjöl hörde till de där ämnena som är klassade som allergener och som därför måste vara fetstilta i innehållsförteckningen.

Bild av innehållsförteckningen för Sempers glutenfria Lantknäcke.


Kommentarer